UNNVIKENDE PF

Disclaimer: 1) jeg er ikke psykiater, 2) dette er min forståelse av diagnosen til dags dato, har du noe å tilføye så legg gjerne igjen en kommentar!

Vi som har Unnvikende Personlighetsforstyrrelse lever i en verden karakterisert av følelser av sosial inkompetanse, utilstrekkelighet, og sensitivitet for kritikk og avvisning. Vi har med oss en vedvarende følelse av anspenthet og frykt, og det når det kommer til det meste.

Vi frykter de fleste situasjoner, fordi vi føler oss sosialt klønete, dårligere enn andre, og ser flere verre sider ved oss selv enn det andre gjør. Dette kan føre til at vi isolerer oss, for å unngå å bli kritisert eller avvist for det vi gjør, sier eller er. Dette går utover det vi innebærer oss med; om det er venner, familie, eller terapi. Vi bruker en stor del av tiden vår på å studere andre etter dette behovet.

Vi har vanskeligheter med å starte med nye aktiviteter, og/eller møte nye mennesker, dette fordi vi har en tendens til å fokuserer så mye på det negative. Vi unngår mulighetene vi har i en frykt for å ikke bli likt, muligheten om å bli ukreditert. Vi kan være svært opptatt av dette behovet for å bli likt, og å unngå muligheter for motsatt; ikke nødvendigvis fordi vi vil bli likt, med fordi vi ikke vil bli «ulikt».

31a436d7-719a-4646-8ee5-1ae6786b82cd

I dette behovet har vi en tendens til å isolere oss. Vi islolerer oss for å kunne føle på en trygghet. Det å omgås andre inngår en usikkerthet, en usikkerhet vi ikke kan ta sjansen på, fordi vi har opplevd hva denne usikkerheten kan vise. Denne isolasjonen er svært strevsom, vi blir ensomme, selv om vi ikke vil det – vi ender opp med å forholde oss til oss selv.

For å oppsummere, vi føler oss dårlig til beins, men det betyr ikke at vi ikke vil være en del av felleskapet. Det betyr ikke at vi ikke vil være en venn. Vi vil gjerne være vennen din i tider av stress, og i tider av mindre stress, vi vil gjerne være vennen din uansett, men det krever litt mer av oss. Vær snill med oss.

Ari-9

2 kommentarer om “UNNVIKENDE PF

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s